Çok işi aynı anda yapmak yaratıcılığı öldürüyor
Çok işi aynı anda yapmak yaratıcılığı öldürüyor
Günümüz nesli neredeyse günde sekiz saatini internette gezinerek geçiriyor ve bunun sonucu yorgun bir beyin oluyor. ForensicPsychology tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu şekilde yapılan çoklu işler stres seviyesini artırıyor ve yaratıcı düşünmeyi azaltıyor. Online ortamda aynı anda birçok iş yapmak beynimizi ve zihin durumumuzu olumlu etkilemiyor. Ağır internet kullanıcılar depresyona girmeye iki buçuk kat daha meyilli.
Yaratıcılık gerektiren bir proje üzerinde çalışıyorsunuz. Birden telefon çalıyor ve sizi derin bir konsantrasyondan çekip çıkarıyor. Telefona yanıt vermeseniz bile önceden yapmakta olduğunuz işe dönmek birkaç dakikanızı alıyor.
Bu zaman aralığı, belli bir hedefi ve “kurallar” seti olan bir görevden tamamen farklı bir hedefi ve kurallar seti olan bir başkasına geçmekte olan “zihinsel CEO”nuzdur. Bu geçiş, zaman alır. Görevler ne kadar karmaşıksa, geçiş o kadar uzun sürer.
Bu makaleyi okurken başka ne yapmaya çalışıyorsunuz?
Elbette, birden fazla işi aynı anda yapabiliriz. Verimliliği kaybetmeden bunu yapabileceğimize bile inanabiliriz. Ama kendimizi kandırıyor oluruz.
Görevleri birbirine bağlamanın beyni yavaşlattığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aslında, aynı anda birden çok iş yapmak, bizi bir an için aptallaştırır; öncelikleri, odak noktasını belirleme ya da yeni birşeyi entegre etme yetimizi köreltir.
Bir yandan toplantıya katılırken bir yandan da e-postanızı okumayı hiç denediniz mi? Peki ya bir yandan araba kullanırken bir yandan da cep telefonunuzla ciddi bir konuşma yapmayı?
Evet mi? O halde hiçbir işin tam katılım ya da kapasite ile yapılamadığını bilirsiniz. Sanki zamanın yarısında orada yoksunuz gibidir. Ne e-postaları tam anlayabilmişsinizdir, ne de toplantının sunduklarını tam sindirebilmişsinizdir. Ya da araba kullanırken telefon görüşmesi yaptığımızda bilincimizin çok azı araba kullanmaya adanmıştır veya telefonda yaptığımız sohbete tam olarak dahil olamamışızdır.
Hepimiz aynı anda birden çok iş yapmanın gerçekten bir bedeli olduğunu biliriz. Öyleyse, neden hâlâ böyle davranırız?
Bu davranış, alışkanlıklarımıza yer etmiştir. Teknolojik çağımızın bütün “zaman kazandıran” cihazları, bizi kafası karışık olmaya ve odaklanma becerimizi yitirmeye teşvik eder. Bu da önemli bir kayıptır; çünkü odak, başarıyı getirir. Dikkat dağınıklığı, bizi bundan uzak tutar.
Odak, dikkatinizi tam olarak toplamanız anlamına gelir. Belirlenmiş odağa ulaşmanız ve aynı anda birden fazla iş yapmayı bırakmanız için günlük yapabileceğiniz beş egzersiz sunuyoruz.
1. Mevcut hedefinizle ilgili olmayan hiçbir şeyi masanızda tutmayın. Eşyalar, dikkate hükmeder. Önünüzde ne kadar az şey olursa, dikkatinizin dağılma ihtimali o kadar azalır.
2. Zamanınızı bölümlere ayırın, böylece bir seferde tek bir işe odaklanabilirsiniz. Yüksek ödüllü eylemleri, e-posta göndermeyi, müşterilerle çalışmayı, planlamayı, vb. bitirmek için ayrı bölümler oluşturun. Ardından, bu işlerin etrafına kutsal sınırlar çizin. Birini tamamladıktan sonra diğerine geçin.
3. En önemli şeyi en önce yapın. Yüksek ödüllü eylemler, başarınızda en büyük pozitif etkiyi yaratacak şeylerdir. İstediğiniz sonuçları size en hızlı getirecek şey nedir? Buna her zaman öncelik verin.
4. Zaman blokları ya da görevler arasında teknolojiden uzak kısa aralar verin. Yürüyüşe çıkın, müzik dinleyin, fiziksel ya da yaratıcı birşey yapın. Bu, zihninizi temizleyecek ve zihinsel CEO’nuza, bir sonraki görev için yeniden ayarlama yapmada yardımcı olacaktır.
5. Yarını planlayın. Bir sonraki işgünü için 1-3 yüksek ödüllü aktivite programı yapın.
Usta bir tek iş yapıcı olun!
Sonraki “30 gün” deneme yapın; aynı anda, birden fazla iş yapma alışkanlıklarınızın yerine, her gün bu beş uygulamayı deneyin ve nasıl daha az stresle daha fazla başarı elde ettiğinizi görün.
Başarılı ve iş yapıcı günler dileriz.
Kaynak : İşte İnsan