BAŞARI İÇİN STRATEJİLER
BAŞARI İÇİN STRATEJİLER
Hayellerini kendi gücüyle gerçekleştirebileceğine inanan insan şevklidir,inançlıdır ve yaşama sevinci vardır. Liderlik konusundaki seminerleri ve kitaplarıyla ün yapmış Amerikalı yazar John Maxwell, “Kişinin gelecekteki umudu, onun şimdiki gücünün kaynağıdır,” der.
“Ben yapamam, ben başaramam!” “Sen yaparsın, uğraş, gayret et, eninde sonunda başaracağından eminim çocuğum!” diyen türden yüreklendirici aile ortamlarında yetişmiş kaç kişi var aramızda?
Çocuğumuz, “Sen yapamazsın bırak uğraşma!”, “Beceriksiz, senin elinden iş gelmez her şeyi berbat ettin!” “Bana sormadan bir şeye dokunma!” diyen ortamlarda yetiştik. Sonuç olarak, “Ben beceriksizim, elimden iş gelmez.” Başkaları benden daha akıllı, daha becerikli,” diyen ve kendi yaşamının sorumluluğunu “büyüklere”, “Hükümete”, “Devlete” devretmiş, emanet etmiş, kendi gücünden kuşkulu, çekingen, ürkek bireylerin çoğunlukta olduğu ve onlarla alay edercesine, onları kullanan arsız ve yüzsüz insanlardan meydana gelen bir toplum oluşturduk. İnsanların, “Sen yapabilirsin!” Kendi hayallerini ve amaçlarını gerçekleştirebilecek güç sende var!” mesajını duymaya, okumaya ihtiyaçları var.
Başarılı insan;
1. OLUMLU DÜŞÜNME’Yİ UYGULAR; – Başarıya uzaklığınız bir tutum kadardır. – Şimdiye kadar kötü tutumlu, ancak başarısı sürekli bir insan hiç görmedim. – Olumsuz düşünen insanlarla birlikte yeteri kadar zaman geçirirseniz, bu sizi de etkileyecektir. – Hiçbir şey göründüğü kadar zor değildir; her şey beklediğimizden daha ödüllendiricidir; yolunda gidebilecek bir şey varsa, mutlaka en uygun zamanda gider. – Gelecekten umut olmayan yerde, şimdiki zamanın gücünden bahsedilemez. – Olumlu düşünme koşullara, mizaca veya zekaya bağlı olmaksızın herkes tarafından öğrenilebilir. – Tutumdan önce davranış gelir. Zihninizde, olumlu ve başarılı olana yer verin. Ayrık otlarını beslemeyin. – Beraberinizde getirdiğiniz tutum, diğerlerinin size gösterdiği tutum olur. – Kendisine bir sorunu çözmesinde yardım etmeye çalışan bir insana kim karşı koyabilir. – Vazgeçmek, geçici bir sorun için kalıcı bir çözüm olur. – Rüzgarın yönünü tayin edemeyiz… ama gemilerin seyrini ayarlayabiliriz. “Başarılı insanı belirleyen ilk özellik, tutumudur. Kişi olumlu tutum ve düşüncelere sahipse, zorluklarla uğraşmayı seviyor ve onların üstesinden gelmekten haz duyuyorsa, başarılarının yarısını gerçekleştirmiş sayılır.”“İnsanlar arasındaki fark, ufaktır. Ancak bu fark , büyük farklılığa neden olur. Ufak fark, tutumlardadır. Büyük farklılıksa, bu tutumun olumlu veya olumsuz olduğudur.” “Zihinsel tutumu doğru seçmiş bir adamı, hedefine ulaşmaktan hiçbir şey alıkoyamaz; yanlış zihinsel tutumla yola çıkan bir adama dünyada hiçbir şey yardım edemez.” “Lider umutlarla uğraşandır.” “Hiçbir şey, zamanı gelmiş bir düşünce kadar güçlü olamaz.” “Bu hayatta alınan en güzel karşılıklardan biri şudur: Bir kimse başkasına içten gelen bir yardımda bulunduğunda, mutlaka kendisine de yardım etmiş olur” “Yapılan en büyük ve bedeli en ağır yanlışlardan biri, başarının bir peri, bir tısım veya bizim sahibi olmadığımız bir şeyler sayesinde elde edildiğini düşünmektir.” “Başarı, şevkinizi kaybetmeden bir başarısızlıktan diğerine gitmektir.” “Düşüncelerinizle…inançlarınızla…ideallerinizle…felsefenizle…oluşturduğunuz çevre, sizin içinde yaşayacağınız yegane ortamı oluşturur.” “Konum ve ortam hiçbir zaman mutluluğun güvencesi olamaz. Mutlu olmak isteyip istemediğinize kendi içinizde karar vermelisi-niz. Bir kez kararınızı verdiğiniz de mutluluğun gelişi çok kolaylaşır. “Eleştirmek, yaratmaktan 100 defa kolaydır” “Tüm düşleriniz gerçekleşebilir – eğer onları kovalayacak cesareti kendimizde bulursak.”
2. BAŞARISIZLIĞIN HAKKINDAN GELMEYİ BİLİR; – Tarihte büyük başarılar kazanmış insanların çoğu acımasızca eleştirilmiş ancak sebat etmiş kişilerdir. – Dalların ucuna uzanmaktan çekinmeyin… Meyvalar, dalların ucundadır. – Başarısızlığa uğramamak için zaman ve güç harcamayı bir kenara bırakın, dikkatinizi onunla başarılı şekilde uğraşabilmek üzerinde toplayın. – Büyük işler başaran insanlar her zaman, hayallerini gerçekleştirebilmek için inatla ve dirençle başarısızlıklarının karşısında direnen kişiler olmuştur. – Başarısızlığı nasıl algıladığınız, tamamen tutumunuza bağlıdır. – Başarısızlığa, öğrenme fırsatı olarak bakınız. – Fırsat giderken, daima gelirken göründüğünden daha büyük görünür. – Şu anda görebilseniz de, göremeseniz de, ufukta daima yeni fırsatlar bulunmaktadır. – Kendinizi, fırsatları tanıma konusunda eğitirseniz, onları yakalayabilirsiniz. “Ondan ders alıyorsanız başarısızlık, başarısızlık sayılmaz.” “Başarıya ulaşamayanların yüzde doksanı Yenilgiye uğramamıştır.” “Başarısızlık, yeniden ve daha zekice yeniden başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir.” “Başarıyı ölçebilmek için bir insanın ulaştığı noktaya deği, başarmak için aştığı engellere bakılması gerektiğini öğrendim.” “Hataların öğretici olduğu, klişeleşmiş bir sözdür, ancak ben bu durumu daha açık ifade edeceğim: Ben hata yapmadan öğrenemeyeceğimizi söyleyeceğim.” “Yenildiğinize inanır ve bu inancı sürdürürseniz, gerçekten yenilirsiniz.” “Başarısızlık ecel değil, öğretmendir… Başarısızlık yenilgi değil, gecikmedir… Çıkmaz sokak değil, virajdır.”
3. GÖRÜŞ SAHİBİDİR; – Bazı şeyleri “olduran” insanlar, görüşü olanlardır. – Görüş büyüdükçe, verdiği güç de artar. – Büyük hayaller görmeye hazır olun ve sonra sınırlarınızı deneyin. Gücünüzü hapsetmeyin. – Hayal etme cesaretini gösterin – sorunlara, durum ve koşullara rağmen. – Hayalleriniz büyük olmalı. Fazla dikkatli davrananlar – kadın veya erkek – başarıya asla ulaşamazlar. – Görüşünü gerçekleştiremeyen biri, sadece rüya görür. – Eğer başarılı olmak istiyorsanız, hayatınızdaki görüşü tanımlamalısınız. – Tüm hayallerin bir bedeli vardır. – Bir insanın yaşamındaki olumlu gelişmeler, her zaman kişisel gelişmeyi gerektirir. – Kendilerine ait hiçbir hayali olmayan insanlar, sizinkini göremezler. – Bakışınızı görüşünüze odaklanmış biçimde tutun, ancak ona varmak için seçilecek yol konusunda esnek olun. – Vasat enerji ve güç harca**** hiç kimse hayallerine ulaşamazlar. – Görüş, büyük başarıları mümkün kılacak yaratıcı kıvılcımı sağlar. – Görüş olmadan, size amaç ve umut verecek, atış yapabileceğiniz bir hedef, daha büyük bir görev de yoktur. “Görüş,önümüzdeki günlerde nasıl ve neler olabileceği veya olması gerektiği hakkında zihninizin gözünde canlanan bir resimdir.” “Ancak görünmeyeni görebilen oalnaksızı başarabilir.” “Bu dünyada önemli olan, ne olduğumuz değil, ne yönde gittiğimizdir.” “Dünya, Görmeyi beceren kişileri herkesin üzerinde değerlendirir ve hep öyle değerlendirmiştir.” “Ancak görünmeyeni görebilen, olanaksızı başarabilir.” “Ne istediğinizi belirlediğinizde, hayatınızın en büyük kararını vermiş olursunuz. Gerçekleştirebilmek için, ne istediğinizi bilmek gerekir.” “ Göz bozukluğu gördüklerinizi sınırlar, Görüş bozukluğu ise yaptıklarınızı.” “Gözleri görmeyen bir insanın dünyası dokundukları ile, Cahilinki bilgisiyle ve değerli insanın dünyası da görüşünün sınırları ile çevrilidir.”
4. HEDEFLER BELİRLER; – Başarıya ulaşmak için, hedefler belirlemeniz gerekecektir. – Başarı, önceden belirlenen bir hedefin aşamalar halinde gerçekleşmesidir. – İnsanların işlerini nasıl ele aldıkları, hedeflerini nasıl gördüklerine büyük ölçüde bağlıdır. – Hedef saptama,günlük ölçekte önceliklerimizi belirlememize yardımcı olur. – Potansiyelinize ulaşmak için, gözünüzü dayanıklılığa ve yüksek getirisi olan alanlara dikmiş olarak durmanız gerekir. – Hedeflerinize ulaşmakla elde ettiğiniz, onlara ulaşma yolunda sizin yaşadığınız değişimin yanında önemsiz kalır. – Başarılı insanlar, içinde bulundukları zamanı yaşar ve o zamanda çalışırlar. – Hedefler, gelecek için beslediğimiz fikirleri düzenler. – Hedefler, ilerlememizi değerlendirebilmek için bir gereçtir. – Planlamasını önceden yapmayan bir insan, hiçbir zaman öne geçemez. – Başarıya giden bir yol haritası çıkarmak istediğinizde hedefler belirleyin. – Başarıyı harekete değil, sonuçlara bakarak değerlendirin. – Hedefler belirleyerek ilerlemenizi periyodik olarak ölçtüğünüzde, dikkatiniz doğal olarak hareketten sonuca doğru kayacaktır. – Hedef belirleme, yaşamın bir parçası haline gelmelidir. – Pusulanın beşinci yönünü – şu anda nerede olduğunuzu kestiremiyorsanız, harita ve pusula hiçbir işe yaramaz. – Dikkatinizi korumada kendinize yardım etmenin en iyi yolu, açık bir ifade kullanarak, yaşam amacınızı belirten bir cümle veya cümleler yazmaktır. Sonuçta herkes, varlık nedenini keşfetmek ve bunu yaşamak arzusunda değil midir. – Belirlediğiniz her hedef ve bu hedefe varmak için tüm yaptıklarınız, amaç cümlenize yönelik olmalıdır. – Uzun vadeli hedefler olmadığında, kısa vadeli asap bozukluklarına veya hayal kırıklıklarına uğramanız daha muhtemeldir. – Amacınızı belirleyebilir ve yaşamınızın her devresi için büyük özenle hedefler saptayabilirsiniz; ancak daha sonra harekete geçmezseniz, hiçbir şey başaramazsınız. “Mutluluğa erişebilmek için, önemli bir hedeften yoksun olmamamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.” “Nereye gittiğini bilen adama herkes yol açar.” “Nereye gittiğinizden emin değilseniz, başka bir yere varmanız muhtemeldir.” “Hedefler bizim güdülenmemiz için mutlaka gerekli değildir. Onlar bizi hayatta tutmak için vazgeçilmezlerdir.” “Organizasyonun, Hedefleri üzerinde odaklaşabilmelerini sağlamak, bir liderin yapması gereken en önemli şeylerdir.” “Bana hedefi olan bir ambar görevlisi gösterin, ben de onu size tarih yazan bir adam olarak vereyim. Hedefi olmayan bir adam gösterin, ben de onu size bir ambar görevlisi olarak iade edeyim.”
5. ZAMAN YÖNETİMİNİNİ BİLİR; – Başarılı insanlar, zamanının değerinin farkındadır. – İki insan arasındaki tek fark, sahip oldukları zaman değil – zira hepimiz günde 24 saate sahibiz -, bunu nasıl kullandıklarıdır. – Eğer zamanınıza değer veriyorsanız, zamanınızı mutlaka planlamalısınız. – Zamanınızı akıllıca kullanmak için en önemli stratejilerden biri, boşa harcadığınız süreyi büyük ölçüde azaltmaktır. – Zamanı yönetmek, kendini yönetmektir. – Blok süreler halinde çalıştığınızda hız kazandığınızı, daha kısa sürede daha çok iş yaptığınızı göreceksiniz. – Telefon, size kolaylık sağlamak için oradadır, tersi geçerli değildir. – Veriminizi artırabilmek için hepimizin sahip olduğu yegane kaynak, diğer insanlardır. – Başkalarını delege edebildiğinizde ve onları başarı için yetkilendirdiğinizde, herkes kazanır. – Zihninizi gereksiz konularla meşgul ettiğiniz her an, verimlilikten çalınan bir saniyedir. – Duygusal karışıklık, enerji kaybetmenize ve daha az verimli olmanıza neden olabilir. – Bir insan zamanının yüzde 80 ini kendisine en büyük getiriyi sağlayacak alanda ve yüzde 20 sini diğer alanlarda harcamalıdır. – Çoğu insan, işlerini önceliklerinden ziyade hissettikleri baskıya dayanarak sıraya dizer. – İnsanlar, işlerini önem sırasına göre yapmaya doğal olarak direnir, yine de insanın zamanını bunun kadar iyi yöneten tek bir fikir yoktur. – Bir insanın başarısı ile başarısızlığı arasındaki ayırıcı çizgi, zamanını ne kadar iyi yönettiği konusunda ortaya çıkar. “Pek çok insanın, diğerlerinin boşa harcadığı zamanı kullanarak öne geçtiğini gözlemledim.” “Zamanın çoğu saatler değil, Dakikalar halinde boşa harcanır. Dibinde ufak bir delik bulunan bir kova da kasten boşaltılmış bir kova kadar boştur.” “Mükemmel olan veya övgüye değer olan her şey, bıçak sırtındadır ve uğrunda sürekli mücadeleyi gerektirir.” “Zamanımızı yönetmek, bizim için en öncelikli şey olmalıdır. Organizasyondan yosun olduğunda günümüz amaçsızca ve başarısız şekilde boşa gidecektir.” “Yöneticilerin boşa harcanan zamanının çoğunu kesintiler oluşturmaktadır.” “Kişinin en son anladığı, neyi başa koyması gerektiğidir.” “Sen , hayatı sevmez misin? Öyleyse, zamanı boşa harcama, zira hayat ondan yapılmadır.”
6. STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARINI BULUR; – Stres bazılarının kırılmasına, bazılarının da rekorlar kırmasına neden olur. – Strese yol açan on sorun içinde bir tanesinden daha azı, gerçek anlamda tasalanmaya değer. – Stres sürekli hale geldiğinde gerilime dönüşür. – Dünyanın bizim için strese neden olabilecek pek çok şeyle dolu olduğu, kötü haberdir. İyi haberse, onunla etkili biçimde başa çıkmayı öğrenebileceğimizdir. – En iyiyi bekleyin, çoğu kez başınıza öylesi gelir. – Yaşlandıkça kendi güç alanlarınızda daha çok çalışmaya çalışın. Böyle yaparsanız, muhtemelen stresten uzaklaşıp, başarıyı bulacaksınız. – Çok çalışın. Hedefinize ulaşmak için gayret gösterin. Ancak bunu aileniz, sağlığınız veya arkadaşınız pahasına yapmayın. – Bazen, en iyiyi yapabilmek uğruna, yalnızca iyi olanlardan vazgeçmeniz gerekir. – Vermek büyük mutluluk getirebilir ve stresi büyük ölçüde azaltabilir. – Duygusal yönden yaşadıklarımızın çoğu, düşünme tarzımızın bir sonucudur. – Beyniniz sürekli olarak programlanmaktadır. Ve Zihninizin neye maruz kalacağını seçebilecek tek kişi sizsiniz. “Sizi yere yumruk, sert olanlardan ziyade geldiğini görmediğiniz yumruktur.” “Savaşamıyorsanız veya kaçamıyorsanız, rüzgarla eğilin direnmeyin.” “Yaşamın hızlı temposu değil, can sıkıntısı öldürür. İnsanları hasta ve mutsuz yapan, hiçbir şeyin değer olmadığı hissidir.” “Kaygılarıyla savaşmasını bilmeyen insanlar,erken ölür.
7. İLİŞKİLERE DEĞER VERİR; – Diğerleriyle ilişkinizi nasıl yürüteceğinizi öğrenirseniz, hangi işte, alanda veya meslekte olursa olsun, başarıya giden yolun %85’ini geride bırakmışsınız demektir. Ve kişisel mutluluğa giden yolun da %99’u geride kalmıştır. – İlişkiler bizi rezil de eder, vezir de. – Hayatta bir başarı timsali olmak istiyorsanız – hedefleriniz ve seçtiğiniz meslek ne olursa olsun – insanlarla olumlu ilişkiler geliştirmeyi öğrenmeniz gerekmektedir. – Dikkatinizi başkaları üzerinde toplamaya başladığınızda, iyi ilişkilerin potansiyeli büyük ölçüde artar. – İnsanlar ne kadar bildiğinize önem vermez, ta ki ne kadar önem verdiğinizi bilene dek. – Her insanı olumlu beklentilerle karşılayın ve her karşılaşmanın olumlu sonuçlar vermesini bekleyin. – Başkaları pahasına kendinizi ilerletmek, başarılı olduğunuzu sanmaktır. – En iyi ilişkiler, her iki tarafın da sürekli diğerlerinden bir şeyler aldığı ilişkilerdir. – Kaybettiğiniz her üç müşteriden ikisi, aldığı hizmetten memnun kalmadığı için gider. – Bir ilişkiyi başlatırken kullanılabilecek en iyi stratejilerden biri, dikkatinizi diğerinin ilgi alanları üzerinde toplamaktır. – Dünyada hiçbir şey insanlar kadar önemli değildir. – İnsanlar sizin görüşünüze veya ürünlerinize inanmadan önce, size inanmalıdır. – Diğerleriyle olumlu ilişkiler geliştirme, aslında gelip tek bir nokta ya dayanır: insanları inceleyen bir öğrenci olmalısınız. – En çekingen veya en yıpratıcı insan dahi değişerek olumlu ilişkiler geliştirmeyi başarabilir. “Başarı formülünün en önemli tek bileşeni, insanlarla iyi geçinmeyi bilmektir.” “Dünya yüzündeki her şeyden daha çok, insanlarla iyi ilişkiler kurma becerisine değer veririm. “Mantıklarına başvurmak yerine, insanların duygularını kaydederek, onları daha başarılı şekilde idare edebilirsiniz.”
8. İLETİŞİM BECERİLERİNİ GELİŞTİRİR; – Evliliğinizin, işinizin ve diğerleriyle ilişkilerinizin başarısı büyük ölçüde sizin iletişim yeteneğinize dayalıdır. – Olumsuz tepki alma, görüşmeyi kısıtlar. Olumlusu, derinleştirip teşvik eder. – Dikkatinizi kendi yanıtınız yerine, o kişinin söylediğini anlama üzerinde toplayın. – Hedefiniz, karşınızdakinin mesajının içeriğini anlamanın yanı sıra, sizin ona ve söylediği şeye saygı duyduğunuzdan emin olmasını sağlamaktadır. – Kendimizi karşımızdakinin yerine koyduğumuzda, ona “haddini bildirme” yi isteme olasılığımız oldukça düşük olur. – Soru sorarken biraz bilgi, büyük fark yaratabilir. – Hiçbir şey, başarılı bir iletişimde bulunmakta olduğunuzu, dinleyicinizden sözlü bir yanıt almaktan daha iyi açıklayamaz. – Deneyimli iletişimciler, daha çok konuşmanın çözüm olmadığının farkındadır. Gereken, daha çok dinlemektir. – Eğer başkalarını bir konuda ikna etmek istiyorsanız, anladıklarından emin olmaksızın onların onayını almaya çalışmayın. “İletişimde büyük mücadele, sizi dinlemekte olanların aklını, geçmişini ve düşünme yöntemlerini anlamaktır. Bunları bilirseniz, pek çok “iletişim tıkanıklığı”ndan uzak kalabilirsiniz.” “Her kişiye kulağını ver, ancak pek azına sesini.
9. GÜDÜLENMEYE İNANIR; – Birini güdülemek, onu harekete geçiren, içindeki bir şeyle bağlantı sağlamaktır. – Kendinizi güdülememişken başkalarını güdülendirmek olanaksızdır. – Büyük bir işi veya projeyi daha küçük, elde edilebilir parçalara ayırmak, bütünün erişebilir görünmesine neden olur, bu da güdülenme sağlar. – Başkalarını güdülendirmeye her zaman, iletişimde sarih olunmasıyla başlamalıdır. – Tarihteki tüm büyük adamların tek ortak paydaş, yapmakta olduklarına inanmış olmalarıdır. – İnsanlar mantığımızın yüksekliğinden çok, kanaatlerimizin derinliğiyle ikna olmaktadırlar. – İnsanlar onlardan beklentilerimiz oranında yanıt verir. – Bize yakın insanları güdülendirmek bizim için kolaydır. – Bir insanı nasıl gördüğümüz, onun bizim için hangi düzeyde çalıştığını belirler. – İnsanlar sizin ayak izlerini, tavsiyelerinizden daha çabuk takip eder. – Bir liderin örnek olarak kullandığı sözsüz mesaj, tüm güdülenme araçlarının en güçlüsüdür. – Bir insanın gereksinimlerine hitabetmek, tüm güdülendirici unsurlar arasında en temel olanıdır. – Sevilme arzusu, tüm insanlar için en güçlü güdülenme araçlarından biridir. – İnsanların gereksinimlerine hitabettiğimizde, hepimizin paylaştığı evrensel niteliklere dokunmuş oluruz. – En uzun süre kaybolmayan hitaplar, insanların süre giden değerlerine – inançlarına yapılan seslenişlerdir. – Başarılı liderler görüşlerini, sadece kendi yaptıklarıyla değil, diğerlerinin de katkılarıyla yerine getirebilirler, zira onların nasıl güdülendirildiğini bilmektedirler. – İnsanların iç güdülenmelerine dokunma yeteneği, dünyayı değiştirebilir. “Güdülendirme; insanlara yaptırmak istediğiniz şeyleri öyle istiyormuş gibi yaptırma sanatıdır. “Her şeyi kendisi yapmak veya bunu yaptığı için tüm takdiri kendisi toplamak isteyen hiçbir insan, büyük lider olamaz.”
10. LİDERLİK GÖSTERİR; – Her şey liderlikle yükselir veya ona bağlı olarak düşer. – Liderlik insanın karakteri ve görüşü ile – kişi olarak kim olduğunun temeli ile başlar. – Lider, insanların nerede olduğunu belirleyebilir ve sonra da onları adım adım görüşünü gerçekleştirmeye doğru hareket ettirebilir. – En etkili liderlik tarzları, insanların hissettikleri ve düşündükleriyle ilgilenir ve iyi iletişim yeteneklerini işin içine sokar. – Başarılı bir anlaşmacı lider, her liderlik ettiğinde, herkesin kazançlı çıkacağı bir durum yaratmayı ister. – Birden fazla olasılık arayan tutum, esnekliği artıracağı gibi, herkes için başarı şansını da yükseltmiş olur. – Önce berbat görünen bir teklifin içinde büyük bir fırsat saklı olabilir. – Organizasyonunuz ve adamlarınız için değerli bir görüşünüz varsa, bu görüşü diğerlerine iletebiliyorsanız ve onları harekete geçmek üzere güdülendirebiliyorsanız, başarıya ulaşabilirsiniz. – Olumlu örnek, olumlu hareket doğurur. – Size katılanlar sizin arkanızdan yürüyenlere nazaran kendilerini her zaman daha çok adamış kişiler olurlar. – Liderliğin en yüksek biçimi, güç verici olanıdır. – Güçlendirici lider, sahip olduğu gücü alır ve onu insanlarına verir. – Görüş ne kadar büyükse, onu gerçekleştirmek için diğerlerinin yardımına o kadar çok gereksinim bulunur. – Lidere en yakın olanlar, onun başarı düzeyini belirler. – Büyük başarı kazanmak için, başkalarının size yardımda bulunmasını sağlamalısınız. “Liderlik otorite kullanımı değildir – insanları güçlendirmektir. “Bir liderin büyüklüğü, inançlarının derinliği, heveslerinin genişliği ve sevgisinin menzili ile ölçülür.” “İnsanlar programları değil, Onlara ilham veren liderleri izler” “Liderlik, görüşü gerçeğe dönüştürme yeteneğidir” “Lider, insanları gitmek istedikleri yere *ötürür. Büyük liderse gitmek istemeyebilecekleri, ancak gitmeleri gereken yere *ötürür.” “Liderliğin hedefinin daha çok izleyici kazanmak yerine, daha çok lider geliştirmek olduğu düşüncesiyle işe başlarım.” “Bir lider, başkalarının gördüğünden daha fazlasını gören, başkalarının gördüğünden daha uzağını gören ve başkalarından daha önce gören kişidir.”